Sancocho to najczęściej gęsta zupa mięsna na bazie bulionu przypominająca wizualnie rzadki gulasz. Danie pochodzi z kuchni hiszpańskiej,przy czym w większości krajów Ameryki Łacińskiej ma swoją lokalną odmianę.
SKŁADNIKI:
1 kurczak (mały)
2 kotlety wieprzowe
1/2 kg manioku
1 męski banan
1 batat
1 ziemniak
350 gr dyni
1 kolba kukurydzy
1 czerwona cebula
1 zielona papryka
4 ząbki czosnku
200 g ryżu
1 awokado
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
pieprz
pęczek kolendry
pietruszka
PRZYGOTOWANIE:
Posiekaj i posyp mięso (kurczaka i wieprzowinę) i podsmaż je na patelni z odrobiną oleju. Wyłóż je na talerz i ostudź. Drobno posiekaj cebulę i z dodatkiem pieprzu podsmaż ją w garnku z małą ilością oleju. Obierz i zetrzyj czosnek i dodaj go do garnka. Obierz i posiekaj batata, banana, ziemniaka i dynię i wrzuć je do garnka. Posiekaj kolbę kukurydzy i dodaj razem z posiekaną kolendrą. Dodaj mięso, zalej wodą, dopraw i przykryj pokrywką. Gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj oliwę i pozostałe dwa obrane ząbki czosnku. Na koniec dodaj ryż, podlej gulasz wodą i dopraw do smaku. Po zagotowaniu ryżu danie jest gotowe. Podawaj z kilkoma plasterkami obranego awokado. Udekoruj liśćmi pietruszki.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby jak najlepiej świadczyć usługi. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności