Hiszpańska Książka

Sancocho to najczęściej gęsta zupa mięsna na bazie bulionu przypominająca wizualnie rzadki gulasz. Danie pochodzi z kuchni hiszpańskiej,przy czym w większości krajów Ameryki Łacińskiej ma swoją lokalną odmianę.

SKŁADNIKI:

1 kurczak (mały)

2 kotlety wieprzowe

1/2 kg manioku

1 męski banan

1 batat

1 ziemniak

350 gr dyni

1 kolba kukurydzy

1 czerwona cebula

1 zielona papryka

4 ząbki czosnku

200 g ryżu

1 awokado

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

pieprz

pęczek kolendry

pietruszka

PRZYGOTOWANIE:

Posiekaj i posyp mięso (kurczaka i wieprzowinę) i podsmaż je na patelni z odrobiną oleju. Wyłóż je na talerz i ostudź. Drobno posiekaj cebulę i z dodatkiem pieprzu podsmaż ją w garnku z małą ilością oleju. Obierz i zetrzyj czosnek i dodaj go do garnka. Obierz i posiekaj batata, banana,  ziemniaka i dynię i wrzuć je do garnka. Posiekaj kolbę kukurydzy i dodaj razem z posiekaną kolendrą. Dodaj mięso, zalej wodą, dopraw i przykryj pokrywką. Gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj oliwę i pozostałe dwa obrane ząbki czosnku. Na koniec dodaj ryż, podlej gulasz wodą i dopraw do smaku. Po zagotowaniu ryżu danie jest gotowe. Podawaj z kilkoma plasterkami obranego awokado. Udekoruj liśćmi pietruszki.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.