Indio viejo to popularny w Nikaragui rodzaj gulaszu. Zwykle jest zrobiony z rozdrobnionej kukurydzy i wołowiny. Danie jest tradycyjne dla Nikaragui i jedno z najbardziej uznanych.
Jego podstawą jest mięso, które po ugotowaniu dzieli się na włókna i smaży z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Potrawę zagęszcza się namoczonymi i rozdrobnionymi tortillami. W końcowej fazie dodaje się sok z pomarańczy i bulion.
SKŁADNIKI:
1 zmielona główka czosnku
1 posiekana cebula
1/2 szklanki smalcu
2 papryki pokrojone w kostkę
4 pomidory, obrane i pokrojone
1 pęczek trawy cytrynowej
8 listków kolendry
1,5 szklanki łuski kukurydzianej, rozcieńczonej w szklance wody
½ kg suszonej, rozdrobnionej szynki
nasiona achiote, rozcieńczone w wodzie
sok pomarańczowy
2 szklanki bulionu wołowego
sól
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wkładamy 1/2 szklanki smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, 1 główkę posiekanego czosnku i gotujemy przez dwie minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane pomidory, trawę cytrynową i kolendrę. Następnie dodajemy suszone, rozdrobnione mięso. Mieszamy dobrze wszystkie składniki. Dodajemy namoczoną wcześniej kukurydzę i zalewamy wszystko bulionem mięsnym. Następnie, jako barwnika, dodajemy odrobinę nasączonych wodą nasion achiote, odrobinę kwaśnego soku z pomarańczy i soli. Na koniec dodajemy jeszcze trochę trawy cytrynowej, aby zapach i kolor pozostał charakterystyczny. Teraz gotujemy danie przez co najmniej 10 do 15 minut. I gotowe!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby jak najlepiej świadczyć usługi. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności