Hiszpańska Książka

Indio viejo to popularny w Nikaragui rodzaj gulaszu. Zwykle jest zrobiony z rozdrobnionej kukurydzy i wołowiny. Danie jest tradycyjne dla Nikaragui i jedno z najbardziej uznanych.

Jego podstawą jest mięso, które po ugotowaniu dzieli się na włókna i smaży z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Potrawę zagęszcza się namoczonymi i rozdrobnionymi tortillami. W końcowej fazie dodaje się sok z pomarańczy i bulion.

SKŁADNIKI:

1 zmielona główka czosnku

1 posiekana cebula

1/2 szklanki smalcu

2 papryki pokrojone w kostkę

4 pomidory, obrane i pokrojone

1 pęczek trawy cytrynowej

8 listków kolendry

1,5 szklanki łuski kukurydzianej, rozcieńczonej w szklance wody

½ kg suszonej, rozdrobnionej szynki

nasiona achiote, rozcieńczone w wodzie

sok pomarańczowy

2 szklanki bulionu wołowego

sól

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wkładamy 1/2 szklanki smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, 1 główkę posiekanego czosnku i gotujemy przez dwie minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę,  posiekane pomidory, trawę cytrynową i kolendrę. Następnie dodajemy suszone, rozdrobnione mięso. Mieszamy dobrze  wszystkie składniki. Dodajemy namoczoną wcześniej kukurydzę i zalewamy wszystko bulionem mięsnym. Następnie, jako barwnika, dodajemy odrobinę nasączonych wodą nasion achiote, odrobinę kwaśnego soku z pomarańczy i soli. Na koniec dodajemy jeszcze trochę trawy cytrynowej, aby zapach i kolor pozostał charakterystyczny. Teraz gotujemy danie przez co najmniej 10 do 15 minut. I gotowe!

Twój adres email nie zostanie opublikowany.