Z hiszpańskiego nazwę tego dania można przetłumaczyć jako… malowany kogut. Bazę tego posiłku stanowią ryż i fasola gotowane osobno, a następnie podsmażane razem z warzywami, ziołami oraz przyprawami. Najczęściej wykorzystuje się czerwoną paprykę, cebulę, czosnek i kolendrę. Od lat toczą się spory pomiędzy Nikaraguą i Kostaryką, z którego kraju pochodzi gallo pinto.
SKŁADNIKI:
2 torebki ryżu długo ziarnistego
1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 świeża papryczka chili
2 pomidory malinowe
kolendra
kumin
olej do smażenia
masło do smażenia
sos Worchester do smaku (lub oryginalna salsa Lizano)
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła. Cebulę, chili i czosnek posiekać, zeszklić, a następnie dodać ugotowany ryż, fasolkę oraz ½ pozostałego płynu po fasoli. Dodać pokrojone pomidory, przykryć i dusić przez ok. 15-20 minut, a następnie doprawić solą, kolendrą i kuminem.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby jak najlepiej świadczyć usługi. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności