Hiszpańska Książka

Z hiszpańskiego nazwę tego dania można przetłumaczyć jako… malowany kogut. Bazę tego posiłku stanowią ryż i fasola gotowane osobno, a następnie podsmażane razem z warzywami, ziołami oraz przyprawami. Najczęściej wykorzystuje się czerwoną paprykę, cebulę, czosnek i kolendrę. Od lat toczą się spory pomiędzy Nikaraguą i Kostaryką, z którego kraju pochodzi gallo pinto.

SKŁADNIKI:

2 torebki ryżu długo ziarnistego

1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 świeża papryczka chili

2 pomidory malinowe

kolendra

kumin

olej do smażenia

masło do smażenia

sos Worchester do smaku (lub oryginalna salsa Lizano)

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła. Cebulę, chili i czosnek posiekać, zeszklić, a następnie dodać ugotowany ryż, fasolkę oraz ½ pozostałego płynu po fasoli. Dodać pokrojone pomidory, przykryć i dusić przez ok. 15-20 minut, a następnie doprawić solą, kolendrą i kuminem.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.